tisdag 23 april 2013

Sluta stressa!

Alla är vi olika, alla barn är olika. Men ändå känns det emellanåt som om råden som man får skall vara de samma för alla.

Barnet skall sova i sin egen säng! 
Man skall sluta med tutten tidigt!
Amma inte för ofta!
Amma ofta!
Låt inte barnet se på tv!
osv.

Så mycket som man själv sa -vi ska aldrig. Hello verkligheten! 

Ja, våra barn får se på tv. Jag såg också på tv då jag var liten. Har jag blivit förstörd för det? Man kan ju lite kolla vad det är barnen ser på. CSI kanske inte är det bästa. Tv är inte orsaken till allt dåligt. 

Rimma har fortfarande tutt. Ni vill inte ens veta hur gammal jag var då jag slutade. Den är viktig för henne och än så länge så tänker jag inte ta någon stress av att hon har den.

Just nu så ammar jag min son precis när jag tycker att han gnäller lite för mycket. Det är väl därför han växer i sin knakande fart. Men han vill inte ha en tutt och han är emellanåt mycket gnällig. Så han har mig som tutt nu då. Dessutom har han tydligen insomningsproblem och behöver mig till det med.

Rimma somnar fint i sin egen säng. Sen under natten kommer hon till vår. Härom dagen bestämde vi oss för att hon skall börja sova hela natten i sin egen säng. Men sen på kvällen så satt jag och funderade över detta. Om hon under natten vill sova med oss så vill hon ju ha vår närhet, eller hur? Hon är van att sova med oss resten av natten och känner trygghet i detta. Varför skall vi då ta detta av henne?
 Ok, vi kanske inte sover så bra som vi borde med två barn i sängen. Men just nu så sover vi ändå så pass bra att vi inte är vandrande zombien. Så vi bestämde oss för att skjuta detta sova-i-egen-säng på framtiden. Samma gäller med Astor. Han somnar endast vid bröstet och dagtid om man lägger ner honom så sover han max 10 minuter och sen vaknar han. Oftast så vaknar han redan då man lägger ner honom. Så om jag nattetid skall börja flytta omkring honom så morjens bara säger jag om det. 

Så vet ni vad, jag tänker försöka att inte stressa angående dessa saker. Alla barn utvecklas i egen takt, alla barn behöver närhet på olika sätt och alla behöver inte vara likadana. 

Så vi skall fortsätta med både tutt, samsovning, amning hela tiden och tv. Åtminstone för nu. Om en månad är barnen en månad äldre och vi kanske vill ha dem båda i egen säng, men det är då det. Måste försöka leva mer i nuet!

och SLUTA STRESSA över småsaker!


Lillätaren som älskar sina tuttar och att titta på Pingu.
Storätaren som tycker mammas bröst är det bästa som finns och att sova i vagnen eller ensam på soffan suger!


11 kommentarer:

Anonym sa...

Ja! Det låter som en sund inställning. Det är konstigt att så många krånglar till det med allt borde isället för att låta barnens utveckling och eget ork bestämma takten. Här samsovs det också friskt och somnas vid bröstet till mångas fasa. Tutten fick vi lite bromsa med när det påverkade tänderna. -ela

Frida sa...

WORD! Vill barnen inte nått så beror de ju på att de nog behöver sina föräldrars trygghet, närhet etc. Vi har med en nappflaskedrickande lilletjej som kommer in till oss om nätterna och snurrar runt som en spole vissa nätter, men ligger nära och kelas andra. Mysigt och jobbigt om vart annat, men så värt det!


Gullig bild på söta ungar med! vad lille A växer :)

Petra S-H sa...

Kul att höra att ni är av samma åsikt!

Vissa tycker vi är knäppa som har barnen i samma säng. Och här i Finland så känns det som om man borde följa alla råd man får av "experter". Men nu skall jag börja fundera över vad som känns bäst enligt oss för barnen och försöka att inte lyssna så mycket på andra. Vi vet bäst vad som är bäst för våra barn!

Frida sa...

Äh! Förr i världen sov hela familjer i samma säng. Kunde de då kan väl vi nu :)

Petra S-H sa...

Ja och det blev folk av dem med ;)

Caziina sa...

Vad man än gör så kommer andra alltid att ha åsikter om hur man ska göra med allt. Man måste bara försöka att inte bry sig. Ni gör på ert sätt, och det blir bäst så för er familj!

Petra S-H sa...

Caziina: Ja det är just det att man får så mycket råd och anvisningar att man blir helt yr! Bara för att nån annan gör på ett annat sätt betyder det inte att just det sättet är det bästa! Man måste påminna sig om att man faktiskt inte behöver göra som alla andra! =)

Kaija sa...

Voi RAKAS Peetraseni ja ihana perheesi <3
Älä stressaa - meillä on syöty einesruokaa kohta kolme kuukautta. Tämä(kin) asia on tälle äidille kova pala. Tahtoisin antaa jotakin muuta, leipoa ja kokkailla, mutta just nyt en ehdi mitään. Uusi työ ja gradu vievät ihan totaalisesti voimat. Lisäksi olen potenut huonoa omaa tuntoa joka yö, kun lapset huutavat "isiii", sillä mä en nouse ja jaksa, koska mun pitää herätä aamulla aikaisemmin kuin Tapsan ja illalla vielä kirjoittaa kouluhommia. MUTTA tulee hetkiä, jolloin mä todella olen läsnä.
Teidän perhe tekee juuri niin kuin teille sopii. Mä tiedän, että olen tarkka jossain asioissa, mutta se ei missään nimessä tarkoita, että vaatisin muita perheitä olemaan samanlaisia kuin meidän perheemme. Sun pohdintas osoittaa jo sen, että olet todella miettinyt sitä, mikä on tärkeää sulle ja teille sekä erityisesti teidän lapsille. Valtavan suloiset heistä on kasvaneet. Ihanat mutrusuut <3 Vitsi on ikävä!
Kesällä sitten nähdään viimeistään ;)

Linda (kusin) sa...

Men herregud! De är ju pyttesmå! Självklart ska de få använda nappar, amma när som och sova i er säng om de vill ;-)

Inget konstigt med det. Dessutom gör man det som funkar för ens egen familj!
Huvudsaken är ju att ni får sova alls.
Med två barn så tätt så väljer man sina strider så att säga ;-)

Nej jösses, stressa inte för det!!
Det blev ju människor av oss också trots allt :-)

Petra S-H sa...

Kaija: Onneksi lapset on niin pieniä että ei ne tule muistamaan että äidillä ei ollut aikaa juuri silloin! Itse en edes muista pk ajoilta mitään, vasta koulusta oikeastaan on muistoja joten ehkä se ei ole niin vaaralllista. Leivot sitten kun gradu on valmis! =)

Meillä kans niin että olen Astorin kanssa niin paljon koska tosiaan imetän sitä noin2h välein niin Rimma menee paljon mielummin A:n luokse. Jos sillä tulee itku niin se on yleensä iskä joka kelpaa. Mutta niin kai se menee kun aina vaan saa vastauksen: odota hetken, odota vähän, ett ögonblick, ihan kohta ja odota nyt vielä hetken :/

Useinhan se on niin että tekee samalla tavalla kun tutut koska olettaa niiden tekevän "oikein" mutta nyt olen päättänyt että me teemme niinkuin me näämme parhaaksi ja joku muu tekee eri tavalla. Ei se silti tarkoita että se toisen oma olisi "väärä" tapa. Se on vaan erilainen, heille sopiva!

Kesällä on pakko nähdä!!!

Petra S-H sa...

Linda: Ja man stressar upp sig för en massa småsaker. Och så är det ju så att alla behöver ju inte göra på samma sätt! Det blir ju lätt så att alla ska göra på samma sätt…men ett sätt kan ju inte passa alla.

Så nu skall vi bara coola ner. =) Just nu så känns det här bra och då kör vi på det, om en vecka kanske vi tycker annorlunda!

Snart ses vi…jaaaa stockholm here we come!!!