tisdag 7 augusti 2012

Funderingar om mat och budget

Läste för en tid sen om matutmaningen som Kakkakaffe kört igång med hemma hos sig och jag är verkligen imponerad. En 5 barns familj som bara får lägga 200 euro på mat under en månad. Det är strongt det hörni!

Vi började i januari att skriva ner alla våra utgifter för att få koll på vad allt går till. Gick bra någon månad och sen blev jag gravid och SKA.HA.MAT.NU-eran började och det gick det inte så bra längre. Det har blivit mängder med skräpmat och restaurangbesök på senaste tiden. Och sanningen är att största delen av lönen/FPA bidragen så går direkt till S-gruppen. Vi både tankar och köper i stort sett all mat därifrån så det är ju det det går. 

Och nu är det ju så att det är inga små mängder vi talar om. Att var och varannan dag fara till butiken och köpa påsar som kostar 38 euro eller 45 euro blir mycket på en månad. Hur mycket av detta som sedan är mat kan man ju fråga sig?!

Medan jag studerade gjorde jag upp väldigt noggrant för min budget och det vad det egentligen gick ut på var ju att spara så mycket pengar som möjligt för att slippa hem till Vasa så ofta som möjligt. Ganska ofta så gör vi upp veckomatlistor och följer dem rätt så slaviskt men som sagt nu under graviditeten och över huvudtaget under sommaren så blir det inte så noga följt det där. 

Trots att vi är en familj på "bara" tre och en halv person så har jag svårt att tro att vi skulle kunna hålla oss till det där 200 euro per månad. För det första så har vi inget grönsaks/potatisland. Jordgubbsland har vi men det är ju inget megaland. Sen så går jag ALLTID förbi skogens gula guld utan att ens fatta att det ligger där framför ögonen på mig. Samma gäller med alla andra svampar. Jag kan gå förbi 100 liter trattkantareller utan att ens fatta vad som hände. 

Lingon och blåbär brukar jag dock hitta och åtminståne av blåbären plockar jag varje år slaviskt några liter. Dessa några liter brukar under vintern bli till ungefär två blåbärspajer, som vi gör då vi får gäster eftersom jag INTE skulle kunna laga en paj åt bara oss för att "det är så gott". För jag gillar inte söta pajer och inte bakverk i allmänheten. Sen kan vi ta fram en påse och äta med glass någon gång. Resten finns kvar på våren. Så det känns lite onödigt på nåt sätt. Men jag skall nog plocka lite i år också, bara för att. Blåbär är nog verkligen godast som färska. 

Lingon brukar vi inte plocka. Min pappa plockar och gör till sylt, sen får vi två burkar och dessa räcker hela vintern. För ett tag sen var jag dock hos Pia och hon hade gjort den klassiska 80-tals efterrätten lingon-gott och det var så gott att bara för det så skall jag (eller A) plocka några liter lingon i år. 

Vad jag nu försöker säga med detta är ju att jag är nog ganska så beroende av den där butiken jag. Och att jag dessutom gillar god mat. Alla har ju förstås olik smak och det är finfint men jag har svårt att tänka mig att jag börjar dryga ut maten med linser, bönor och selleri. Jag är mera en gravad lax, räkor och Malaxlimpa typ och ni vet, då blir det inte billigt. 

MEN om vi nu skulle börja göra upp veckomatlistan igen och faktiskt följa den så är jag säker på att vi skulle kunna skära ner på våra onödiga kostnader. Speciellt nu då vi renoverar och det går massor av pengar till olika verktyg, gipsskivor och dörrar så skulle det vara bra att ha koll på budgeten. Det är ju en start i alla fall. Men jag är nog sugen på att göra en matutmaning i något skede. Kanske sen då Rimma börjat äta samma mat som oss. Nu går det ju mängder av pengar i hennes mat och mjölk som vi ända är tvungna att kasta bort en stor del av eftersom hon inte äter det. Ni skulle sett hennes min då jag gjort älgkött-batat-potatis-morot puré åt henne. Hon åt en sked, skakade på huvudet, rös och vägrade öppna munnen igen. Båda gångerna hon fick smaka på det. Så det känns lite som bortkastad tid att göra en massa mat åt henne som hon ändå inte vill ha. Köper hellre det som någon annan gjort. Känns lättare att kasta om hon inte vill ha det.

På dagens matlista står det spenatplättar, potatis och äggsås. Artos val när jag förklarade att vi MÅSTE ha en vegedag per vecka. Sen äter vi soppa minst en dag i veckan (eller som denna vecka blev det tre dagar med korvsoppa då jag gjorde så mycket). Tyvärr så känner jag att soppan inte får mig tillräckligt mätt vilket har resulterat i att jag äter av den tre gånger per dag. Kan ju förstås ha med graviditeten att göra också. I morgon blir det älgköttlasagne och sen på torsdag ärtsoppa med plättar till efterrätt. 

Nej nu skall jag gå och börja skala potatis innan fröken vaknar! (eller så inte…hon vaknade just då jag skrev det där :/ )

6 kommentarer:

Tina sa...

Nu fick jag en funderare själv...borde nog se över lite kvitton... :) Kanske hoppar på din utmaning sen då!

Haha! Svampdelen = LOL! Kan nog känna igen mej på den.

Hanna sa...

Sedan är det också stor skillnad var man handlar. Min familj är lika stor som din ;) och vi storhandlar 1 gång/vecka på Minimani, blir inte mycket över 250 e/mån fast pojken dricker ersättning och hunden ska ha mat. Förr gick mycket pengar till S-gruppen men efter att ha konstaterat hur mycket dyrare deras varor är sparar vi in rätt så mycket..

Petra S-H sa...

Tina: Vi tog oss i kragen igår och gick in på nätbanken och skrev över alla de där utgifterna för mars-juli och man tänkte ju få en chock då man såg hur mycket pengar som gått i mat under juni månad. Det var DUBBLA mot vad det var i t.ex. maj och då åt jag ju hela tiden då jag mådde så illa. Fattar inte hur det kan vara så dyrt.
Får se om man vågar sig på en utmaning sen =)

Hanna: Ja alltså minimani är nog mycket billigare har jag hört. För oss blir det bara så att vi handlar på s-gruppen. Borde verkligen jämföra lite priser!! Å andra sidan så kommer det ju en ganska trevlig summa in på s-kontot varje månad just för att vi handlar allt där och även köper bensin där. Och de pengarna har vi som buffert ifall någonting skulle gå sönder eller vi är i akut behov av pengar.

Måste handla där någon dag och riktigt kolla upp det där!

Petra S-H sa...

Alltså julimånad var det som var katastrof, juni var ok =)

Annika sa...

intressant det här med matbudgeten. ett tag försökte vi också hålla koll på de månatliga matkostnaderna men det är längesen nu. skulle verkligen vara intressant att köra en sån där utmaning men 200€ i månaden låter nog verkligen tufft. man kan ju inte gärna förlita sig på grönsakslandet heller, med ett par morötter stora som prinskorvar och persilja som knappt orkat ta sig upp ur jorden. det blir ju liksom ingen mätt på.. restaurangbesöken har det kanske också blivit lite väl många av i sommar, beror mycket på att jag har noll inspiration att stå i köket den här tiden på året.

Petra S-H sa...

Annika: Ja alltså jag skulle kunna tänka mig att testa på typ 250 euro. Och motivera det med att man inte har något trädgårdsland ;) Jag orkar inte heller stå vid spisen men efter det där 750 e så blir det nog bara att börja prioritera.