lördag 13 oktober 2012

Bebislista

Alltså, det börjar ju vara ca 3 månader kvar till BF så det är kanske dags att lite tänka på vad den nya bebisen behöver. 


Åka:

·         Barnvagn (Detta är nog det största "problemet", att hitta en vagn som faller en i smaken, inte är för dyr och rullar som smort i snön)
·         Skötväska (Den vi har kommer nog att bli lite liten så här måste vi hitta på något)
·         Bilbarnstol (Måste köpas ny, men först vill jag veta vilken barnvagn vi skall ha så kanske man kan skaffa en adapter och använda den med vagnen också)
·         Åkpåse (Kommer att använda Rimmas gamla som fanns i mammalådan men Rimma kanske skulle behöva en åkpåse???)
·         ”Mobil” till barnvagn (Pingu får hänga med igen)
·         Bärsele (jepp, vi har en babybjörn)
·         Vagnlås (onödigt tycker jag)
 Sova:

·         Spjälsäng (Skall ta A´s gamla från hans föräldrar och sen byta ut den då Rimma flyttar till en större säng)
·         Madrass (Borde finnas med sängen?)
·         Spjälskydd (Råna Rimmas eller köpa ett till??)
·         Täcke & kudde (täcke måste köpas eller så köper vi nytt åt Rimma)
·         3 st bäddset (har det och lite över ;)
·         Lakan (har av dessa också)
·         plastat madrasskydd (fanns med i mammalådan)
·         Snuttefilt (såna har vi också många av men nog borde väl nykomlingen få en egen)
·         Gossedjur (ja ungefär 1 miljon älgar)
·         ”Mobil” till spjälsäng (nej och det blir ingen sån heller)
·         Filtar 3st (har hur många som helst redan)

Sköta: 

·         Skötbädd (har)
·         Skötbord (har)
·         Badbalja (har)
·         Babybadlakan (ett kom med i Rimmas mammalåda)
·         Tvättlappar (gamla handdukar duger fint)
·         Termometer  (har)
·         Nässug (har)
·         Nässpray (har)
·         Blöjhink (har)
·         Nagelsax (ur Rimmas mammalåda)
·         Borste (ur Rimmas mammalåda)
·         Alvedon (har för små bebisar)
·         Badtermometer (ur Rimmas mammalåda)
·         Tvättsvamp (behöver inte)
·         Bomullspinnar (har)

Äta:

·         Nappflaskor (har, måste bara köpa nya "tuttar")
·         Vällingdoserare (vi använder inte välling i denna familj)
·         Välling skopa (nou välling)
·         Flaskborste (har)
·         Bröstpump (lånade Emmas förra gången, denna gång så kommer jag nog inte att använda pump. Fungerar det så blir jag jätteglad men jag pumpar verkligen inte i flera månader om barnet inte tar bröstet, då får det vara)
·         Ersättning (måste köpa hem några i fall om)
.         Kräkdukar i massor!!!! (har)

Kläder:

·         Bodys ca 13 stycken + de ur Rimmas mammalåda. Typ 20 stycken!!! + alla som Rimma fick då hon föddes
·         Byxor ca 12 stycken + alla som Rimma fick då hon föddes
·         Tjocktröja En skulle jag tro
·         Strumpor många par!
·         Pyjamas Min mamma har köpt en ny pyjamas till bebisen, det första EGNA plagget =)
·         Mössor ca 8 stycken
·         Overall 3 stycken
·         Tossor 1 par
·         Vantar 2 par, ett par ut och ett par som är "krafsa dig inte i ansiktet med naglarna-vantar"
·         Napphållare Måste nog köpa ny ifall bebisen skall ha tutt

Förbrukningsmaterial:

·         Blöjor (måste köpas sen)
·         Våtservetter (finns men det lär ju ska behövas mer)
·         Torra tvättlappar (onödigt)
·         Nappar (köper väl en till att börja med så ser vi sen)
 ·         Bepanthen (detta borde finnas hos oss från förr)
·         Droppar för magont hos nyfödd (finns nog av dessa också, några olika märken, måste kolla bäst före datum)
·         Badolja (finns)
·         Baby tvål (finns)

Övrigt:

·         Babysitter (lånade Emmas senast, nu vet jag inte än…)
·         Babygym (jepp, Pingu babygym finns)
·         Lammskin (Rimma har ett men vi behöver nog ett till)

Till mamma:

·         Bindor (skall köpas)
 ·         Bh inlägg (Har ganska många tvättbara, måste kanske köpa lite fler ifall amningen ser ut att fungera)
·         Värmeinlägg (använde en halsduk senast, tror jag fortsätter med det)
·         Amningströja (använde mig av vanliga tröjor))
·         Amningslinne (nej, tror jag skippar)
·         Bröstvårtskräm (det finns från förr)
.         AmningsBH (har tre stycken men skall investera i en supersnygg som jag hittade på nätet)


Så slutsatsen är ju att jag har ganska mycket redan. Det största är ju vagnen och bilstolen! Någon ny mammalåda så tror jag inte att det blir. Rimma växer precis ur alla sina kläder därifrån och jag använder dem gärna. Det var bara några få plagg ur nya mammalådan som jag verkligen ville ha (t.ex. åkpåsen och en halare med en uggla på tror jag det var) så dessa kanske man kan fynda på nätet eller byta till sig med någon. Tar hellre pengarna och köper en ny bilstol för dessa. 

Lite nya kläder vill jag dock köpa. En Urban Elk body som Rimma kom hem i från BB skulle jag vilja hitta men Urban Elk har slutat göra bodyn med omlottsknäppning. Så jag får hitta på något annat, ville ju hitta något med en älg på. Får söka vidare. 
En snuttefilt kan vi köpa. Men som sagt, mycket finns redan som tur. Sen inverkar ju könet en del på om det blir att återanvända Rimmas klänningar eller ta ett loppisbord ;)

4 kommentarer:

Kaija sa...

Ihanan nostalgista oli lukea sun listaa tarvittavista uutta vauvaa varten. Meillä oli lähes samanlainen lista :)

Onko åkpåsse siis makuupussi, se, joka on äitiyspakkauksessa? Jos on, niin meiltä saatte sellaisen. Just olin heittämässä sitä keräyslaatikkoon, siis jos se vaan kelpaa?

Näinä tällaisinä hetkinä - Rimman ekat synttärit ja askeleet, toivoisin niin kovasti, että asuisimme lähempänä. Huoh! Onneksi olet laittanut kuvia ja kerrot täällä :) Se lievittää mun ikävää! ja saa olon paremmaksi. Meillä arki takkuaa- ollaan oltu flunssassa. Selma korva ja keuhkoputken tulehdus ja tietysti just samaan aikaan ollaan jätetty Oskarilta tutti pois. Voi luoja, miks kaikkien piti huutojen piti tulla yhtä aikaa. Noh, onneksi antibiotit kohta vaikuttaa ja tuttikin pian unohtuu....

Unknown sa...

Mun piti oikein kopsata mun vanha lista ja miettiä mitä sitä oikein tarvitsee ostaa uudelle tulokkaalle. Ei tässä hässäkässä ole sitä oikein muistanut ollenkaan :/

Rimma tosiaan oppi kävelemään pari päivää sitten mutta nyt se ei ota kun muutamia askelia. Haluaa edelleen pitää kädestä kiinni tai kävellä uudella kävelyvaunulla. Mutta eilen illalla huusi kauheasti kun oli nukkunut vain muutaman tunnin ja sitten huomasin että nenä meni tukkoon ja nyt sillä on sitten kauhea flunssa päällä. Arto yritti sinnikkäästi että se ei tulisi meidän sänkyyn yöksi mutta ei siinä auttanut kun luovuttaa kun se vain huusi. Nukkuu paremmin meidän välissä. Onneksi sentään edeleen nukahtaa omaan sänkyyn.

Me ollaan kans tota tuttiasiaa mietitty. Pitäisi lopettaa se hyvissä ajoissa ennen vauan syntymää koska onhan se epistä että vauvalla on tutti ja Rimmalla just lopetettu se. Eli se pitää tehdä ennen tai jälkeen. Tai sitten toivoa että uusi vauva ei halua tuttia lainkaan ;) Ollaan kuitenkin puhuttu että Rimma siirtyisi ensin omaan huoneeseen ja sitten kun se rumba on ohi niin puututtais siihen tuttiasiaan. Päiväunille hän voi mennä ilman tuttia, vahingossa on muutaman kerran käynyt niin. Mutta yöunille niin se on NIIN tärkeä! Päivällä tuttia ei pidetä lainkaan (muuta kun silloin jos kaatuu oikein pahasti ja ei meinaa huuto loppua, tutti pari minuttia ja sit sen ottaa pois ja se on sillä selvä ;) )

Åkpåse on tosiaan makuupussi. Olen kuitenkin ajatellut että ostaisin sellaisen paksun toppasysteemin Rimmalle mutta sitä kun ei voi vielä ostaa kun ei tiedä mikä vaunu meille tulee. (sekin päätös pitäisi jossain vaiheessa tehdä…) Eli vauva saa Rimman vanhan ja Rimmalle ostetaan uusi joten ei kiitos tarvita =)

Kaija sa...

Okei, mä heivaan sen pussin sit kierrätykseen :)

Tutti otettiin Selmalta pois ennen Oskarin syntymää (noin. 1v 7kk)ja se oli sillon huomattavasti helpompaa. Oskar (nyt 1v.10kk.)ulisee tutin perään vieläkin iltaisin...mutta ei kyllä anneta enää periksi. Ei todellakaan, sillä ollaan oltu jo 4 päivää ilman!!!

Joo, meillä kömmitään aina flunssan aikana öisin äitin ja isin väliin nukkumaan ja kiljutaan sitten siinä nenän tukkoisuutta. Mutta sitten palataan heti flunssan jälkeen totuttuun rytmiin ja kiikutetaan muksut vaikkapa keskellä yötä takasin omaan sänkyyn. Illalla kuitenkin ehdottomasti nukutetaan omaan sänkyyn - vaikka kyllä ne muutakin on pienet yrittäneet ;)

Tsemppiä nuhanenän hoitoon, täällä alkaa jo helpottaan. Kyllä tätä tervettä arkea arvostaa aina enemmän heti, kun vähän sairastaa välillä. Miten kummassa se aina unhottuu?

Unknown sa...

Ei kannata antaa periksi, pois se on saatva jossain vaiheessa kuitenkin ja mun mielestä se on kauhean näköistä kun vaunussa istuu melkein 4-vuotiaita tutti suussa. Me ollaan viime aikana oltu tarkkoja että sen tutin saa vain kun mennään nukkumaan. Eilen kyllä huomasi että se on tosi tärkeä sille kun mennään nukkumaan eli vaikeeta tulee olemaan…

Flunssa valtasi minutkin ihan täysin ja nyt ollaan sitten Rimman kanssa molemmat tosi huonossa kunnossa ja huomenna olisi viimeiset synttärijuhlat. Päätin kuitenkin pitää ne nyt koska varsinaisesta synttäripäivästä on jo vaikka kuinka kauan. Pistän ihmisille desinfiointiainetta esille niin saavat jättää pöpot tänne kun lähtevät. ;)

Eilen Rimma nukahti omaan sänkyyn mutta yön aikana otettiin se taas meidän väliin ja saatiin kaikki nukkua ihan hyvin. Jos Rimma jää omaan sänkyyn niin se yleensä huutaa monta tuntia. Ja varsinkin nyt kun on flunssaa niin ei itsekkään jaksa sitä huutoa. Saatiin kaikki nukkua suht hyvin. Onhan se eri flunssan aikaan, ei silloin voi vaatia niin paljon. Sitten kun on taas terve voi siirtyä tavalliseen rytmiin ja sääntöihin.
Ihanaa jos siellä jo helpottaa flunssan oireet, me vielä yskitään ja niistetään. Minä otin yöksi nenäsumutetta vaikka se ei raskaana oleville suositella. Ajattelin että olen parempi äiti jos saan nukkua yön hyvin ja niin harvoin sitä käytän eli sumutin ja kyllä helpotti oloa heti. =)