fredag 20 januari 2012

Rimmas namnsdag

Rimma har namnsdag i dag!

I Finland finns det under 89 personer som heter Rimma. (Kollade just på befolkningsregistercentralens nätsida och då Rimma döptes så var antalet 84 och ingen under 2011 som fått det namnet, nu har de uppdaterat den och vår Rimma finns med).

Från början var Rimma, enligt de ortodoxa ett mansnamn. De första martyrerna i den slaviska världen hette Inna, Pinna och Rimma. Dessa led martyrdöden ute på Donaus is på det område som idag är Bulgarien.

I Ryssland och kringliggande länder är Rimma ett vanligt namn. Rimma Kazakova från Sovjetunionen gjorde sig känd som poet under 1950-1970-talet. I kvinnotidningar har man ofta fått läsa om Angelika Kallios latviska mamma som hette Rimma.

I Astrid Lindgrens värld stöter man även på namnet Rimma. I bröderna lejonhjärta är Rimma en häst. I Finland är Rimma mest känds som den lilla glada flickan i böckerna om Herra Huu av Hannu Mäkelä.

På ryska betyder Rim `Rom`. Rimma benämns ofta som Hon från Rom. Rimma tolkas ofta som en variant av det hebreiska namnet Rim(m)on, Rimana som betyder granatäpple. I Isländska källor betyder namnet krigare.

I Finland finns även en rappare som heter Rimma.

Källa: http://www.cazfi.net/nimet/wiki/Rimma och 
http://verkkopalvelu.vrk.fi/Nimipalvelu/default.asp?L=1Rimma med sina namnsdagspresenter. Två böcker som handlar om havet.

Rimma vaknade första gången just före klockan 5. Not acceptable! Sen steg ju Arto upp då och hoppade i bilen och började köra ner mot Tammerfors. Då vaknade hon ju ännu mer. Amma vill hon inte om hon har vaknat ordentligt. Jag får lurat henne ibland då hon halvsover. Nu somnade hon redan klockan 10 första gången. Skall låta henne sova nu och så tar vi "komasömnen" hennes lite senare i dag. 


2 kommentarer:

Emma sa...

Hälsa Rimma grattis på sin namnsdag från oss! :D

Petra sa...

Det skall jag göra! Då hon vaknar ;)