tisdag 3 januari 2012

Höftledsluxation

Eftersom jag inte fick någon information på sjukhuset angående Rimmas höftledsluxation så skall jag samla lite svar som jag själv tagit redas på och sådana som vi sedan fick på sjukhuset då vi liksom kom dit med 25 frågor på ett papper och skulle ha svar på allt.

Nu kan ju vissa av dessa avvika. Olika sjukhus har olika råd. Och vi skall ju inte förglömma att detta oftast upptäcks redan på BB. I vårt fall först 2,5 månader efter förlossningen. 

0. Man FÅR va ledsen och gråta. Man måste inte acceptera situationen genast. Nej, det är inte ditt fel fast läkarna pratar om att mammans hormoner kan orsaka detta. Du kan ju inget åt dina hormoner väl. 

1. Man får inte ta bort skenan. Men man får böja på de olika delarna av skenan om man t.ex. skall lägga talk någonstans, det går så mycket bättre om man böjer upp dem lite.

2. Man får inte bada. Men man kan duscha lite om man aktar "öppningen" där bak (vet fortfarande inte vilken öppning det är frågan om…) Vi tvättar fröken med en våt handduk lite här och där, duschar var vi kan och lägger mängder med talk så att skenan inte skall fastna på hennes hud och bilda sår.

3. Benen får absolut INTE hoppa ur skenan!

4. Den vanliga bilstolen/babyskyddet är alltför litet och djupt. Vi satte bort vårt babyskydd omedelbums och köpte en Concord Ultimax och i den så kan hon sitta utan att det kommer tryck på benen men då måste man lägga en massa handdukar och stuff under rumpan.



5. Det där med kläder. Nej, alla kommer inte längre att gå på. Onepiece/sparkdräkter är bra, speciellt om de är av bredare sort. För oss i Finland så är ju en del av mammalådans kläder lite bredare, men långt ifrån alla. 

På julen så hade jag strumpbyxor åt Rimma, det var just och just att de gick på. Jag stod med ena foten inne i byxan och drog med andra handen allt vad jag orkade, sen gick de nog på ;)



Strumpor på skenorna



Denna dräkt från Maxomorra passar precis just nu!

6. Amningen. Inte lätt. Här finns några bilder på amningsställningar och en massa mycket bra info.

http://www.ds.se/upload/Filer/Sjg/Vonrosen_Skenan_lågupplöst.pdf 

Det som finns på denna sida är allt om höftledsluxation i ett nötskal, det enda som skiljer från de råd vi har fått är ju att vi absolut inte får ta av skenan själva och bada hemma.

Jag ammar Rimma på nätterna liggandes i sängen men måste för det mesta ligga mot min armbåge. På dagarna så lägger jag henne på en stol (rahi) och ligger böjd över henne. Jobbigt för nacke och rygg även detta men det går. Ibland har jag henne sittandes i min famn och hennes huvud och mitt bröst kommer i samma höjd. Ibland provar jag att sittamma i soffan med en massa dynor men jag är så rädd att hennes ben skall klämmas så detta gör jag bara då min nacke helt enkelt inte orkar med annat.

Sen så har vi ju även börjat ge tillägg så en del av mjölken får hon via flaskan och det är mycket lättare. Men eftersom jag har bestämt att inte sluta amma så kämpar vi vidare.

7. Ha en stor vagn! Jag tackar höga makter att A inte fick sin vilja igenom. Då skulle vi nu stått här med en vagn som vi inte skulle kunna använda och vara tvungna att köpa en ny. Så tacka vet jag Emmaljunga Duo Edge. Jag är ganska säker på att om vi haft en fancy Bogaboo eller en cool Stokke så skulle det inte gått.


(Som ni kan se är det inte mycket på sidorna)




8. Strumpor på skenorna. Jag köpte billiga strumpor på hm och lägger dem över skenorna. De som är nere vid blöjan måste ibland bytas ofta eftersom det kommer kiss och bajs på dom emellanåt. De som är upptill vid axlarna byter vi mer sällan.


Gant strumpor =)



9. Man kan ge lite lite värkmedicin åt barnet genast efter att man fått skenan. Det sa dom ingenting om på sjukhuset åt oss, men dagen efter då vi ringde till barnavdelningen så sa de att man nog kan ge lite. Fast de säger att barnet inte har ont så tyckte jag att det kändes bättre att ge lite, ifall om hon skulle ha ont. 

Fördelar med höftledsluxation

Jo det finns några såna också ;)

1. Barnet kan ett tu tre "sitta" upprätt på ett knasigt sätt.

2. Man kan lämna barnet på skötbordet och hämta någonting. Risken att ungen faller är MINIMAL.

3. Man kan lägga tuttflaskan mellan skenorna och voila ungen äter själv ;)

4. Man kan bli OS-medaljör (tack till Eivor för detta tips =)

5. Det går över! Vissa kan behöva gips och operation innan det blir bra. Men de allra flesta klarar sig med skenan.




Luxbarn ser ut som om de skulle spela amerikans fotboll och min lillasyster F sa till mig: Petra, det ser ut som om hon skulle ha bröst. Fick mig ett gott skratt och svarade att visst gör det det. Min lilla välutvecklade dotter på 3 månader ;o))


3 kommentarer:

Frida sa...

Även om det inte är kul att hitta fler som har barn med höftledsluxation så är det ju skönt att hitta fler föräldrar med samma erfarenhet :-)

Ang öppningen du skriver om. Högt upp på ryggen har våran skena som en skarv i plasthöljet kanske den de menar?

Ska hänga med å läsa din blogg. Önskar er lilla höfttjej all lycka!

Unknown sa...

Ok, det är nog den öppningen de menar. Vi använder mängder med talk på vår tjej just för att hon inte skall få skavsår. Vi har länge kvar vi innan vi får bort den men huvudsaken är ju att de inte får några bestående besvär. Det får ta den tid det tar! =)

Anonym sa...

Det är med ett leende på läpparna jag läser din sida. Jag har själv en flicka med höftledsluxation så jag känner igen mig i allt du skriver. I dag på 6 månaderskontrollen fick vi dock det trista beskedet att hennes ena höft måste opereras då behandlingen inte gett det resultat som var tänkt.