fredag 6 september 2013

Om att ha två barn tätt

Fick en fråga tidigare om jag inte kunde skriva om hur det är att ha två barn tätt och här kommer nu det inlägget.

Rimma och Astor är ju födda med cirka 15 månaders mellanrum vilket gör dem till så kallade pseudotvillingar. Om barnen är födda med 18 månaders mellanrum eller mindre så kallas de alltså pseudotvillingar. 

För och nackdelar med att ha två barn tätt:

+ Kläderna går nästan direkt till nästa, - nackdel om man har två av olika kön. I vårt fall kan det dock bli så att de kommer att ha samma storlek snart. Och jag gillar unisex kläder så en stor del går i arv.

Blöjtiden går av bara farten, vi använder till och med samma storlek på blöjorna åt barnen (= mindre att komma ihåg)

Lekkamrater av varandra (dock inte så mycket hos oss ännu, hoppas på detta i framtiden)

+ Glädjen att se hur lillebror ser upp till storasyster och då storasyster hjälper till om Astor t.ex. spyr och jag sitter i soffan utan trasa så säger Rimma ojoj och springer iväg och hämtar en. 

- Vissa dar vill man bara hoppa ENSAM på ett flygplan till en atoll i Maldiverna och stanna där ett år!!!

+ Barnen lär sig av varandra och den mindre behöver inte lika mycket "öppet dagis" och sånt utan lär sig av det äldre syskonet. Det äldre syskonet däremot kan behöva få vara med lite äldre barn då och då. 

- Bilstolar går inte att ärva direkt utan man behöver nästan ha två av samma storlek.

+ Båda barnen är i klott-och-söndra bostaden åldern samtidigt så man behöver bara renovera en gång/byta köksbord/soffa sen då barnen växt upp.

+ och - Det blir aningen dyrare då man måste inskaffa en massa. Men en stor del finns att hitta begagnat och därmed gör man en tjänst för miljön. Samt man kan sälja dem vidare när man inte behöver dem längre.

+ Dagisinskolning kommer att ske samtidigt.

+ Medan båda är under 2 år så kan man flyga gratis med dem ;)


Andra tips:

Satsa på en bra syskonvagn. Det större syskonet kommer givetvis att börja gå längre sträckor så småningom men det är ändå bra att kunna ta sig fram med båda barnen.

Här kan man läsa om olika syskonvagnar!!!

En större skötväska kan vara bra att ha.

Gillar man att cykla och har två barn så kan en cykelvagn vara bra att ha.

Försök att sova ut då och då, då orkar du bättre!!! (Detta är något som jag inte riktigt tagit fasta på och jag har inte sovit en hel natt på snart 2,5 år och det ÄR FÖR länge)

Att vänja barnen vid att de måste vänta ibland. Eller ibland och ibland, DAGLIGEN. De måste vänta dagligen. Så är det bara.

Frågor, åsikter eller kommentarer? Som en lärare brukade säga ;)

Inga kommentarer: